Başkentlilerin daha ilk günden büyük ilgi gösterdiği festivalde ziyaretçi sayısı, dört günde yüz binlere dayandı. Atatürk Kültür Merkezi (eski Hipodrom) alanında 29 Temmuz Cumartesi günü açılan festivali ilk gün 60 bin civarında kişi ziyaret etti. 3 yıllık aradan sonra Başkentlilerle buluşan festivalde ziyaretçi sayısı, dört gün içerisinde büyük bir hızla artarak, 1 Ağustos Salı günü 93 bin kişiye ulaştı.
Başkentliler, sıcak yaz akşamlarında festival alanında gündüzü ayrı gecesi ayrı, dopdolu eğlenceli aktivitelerle dolasıya eğleniyor. Birbirinden ünlü sanatçıların verdiği konserlerle gece geç saatlere kadar zaman geçiren Başkentliler, tatillerini Ankara’da yaparken, festivalin tadını en çok çocuklar çıkarıyor.
HERBİR KÖŞEDE AYRI BİR EĞLENCE
Uluslararası dans toplulukları ve onlarca gösteri grubu, festival alanının her bir köşesinde ayrı bir etkinlikle ziyaretçilere unutamayacakları dakikalar yaşatıyor. Alanda, gün boyunca sergiler, mini konserler, şiir dinletileri, tiyatro, dans ve folklor gösterileri düzenleniyor. Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Ürdün, Gana, Romanya, Ukrayna, Cezayir, Sırbistan, Bulgaristan ve Osetya’dan olmak üzere 13 ülkeden gelen halk dansları topluluklarının gösterileri de festivali renklendiriyor.
Dev çadırlarda Büyükşehir Belediyesi’nin, Halk Ekmek’ten ASKİ’ye, İtfaiye’den Fen İşleri’ne, EGO’dan Sosyal Hizmetlere kadar pek çok birimi, özellikle çocuklara yönelik sürpriz ve ilgi çekici sunumlarıyla, her yaş grubu ziyaretçinin ilgisini çekiyor.
FESTİVALİN SEVİMLİ MİSAFİRLERİ
Festival alanında Keçiören Evcil Hayvanlar Parkı’ndan getirilen hayvanlar da küçük büyük herkesin ilgi odağı oluyor.
Festivalin sevimli misafirleri lamalar, tavşanlar, Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, deve yavrusu, flamingolar, kangurular, eşek, sıpa, maymun, kıl keçileri, wolfdog, cüce keçiler, papağan, muhabbet kuşları, kanaryalar, rakun, igoana, tavus kuşu, akvaryumda balıklar, midilli, paçalı at ve atlar, Halep keçisi, buzağı, tavuk çeşitleri, özellikle küçüklerin büyük ilgisini çekiyor.
Hayvanların bulunduğu kafesleri aileleriyle gezen çocuklar, sevimli hayvanlar karşısında büyük bir sevince kapılıyorlar. Pek çok çocuk, kafeslerin ardından hayvanları seyrederken, bazı çocuklar da görevliler eşliğinde tavşan ve keçilerin bulunduğu kafese girerek sevme imkanı buluyorlar.
Çocuklar ayrıca park alanında Ankara köy evinin bulunduğu bölümde koyun, kuzu, keçi, sıpa ve buzağıları, ebeveynleriyle birlikte seviyorlar.
Parkta çocuklar eski Türk giysilerini yansıtan kostümler giydirilerek, görevliler eşliğinde midilliye bindirilip, avluyu gezip, ata binmenin heyecanını yaşıyorlar.
İTFAİYE’NİN TIRMANMA DUVARI…
İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın standında, Ankara İtfaiyesi’nin sınır tanımayan hizmetleri, filmler, fotoğraflar, sergiler ve broşürlerin yanı sıra küçük tatbikatlar ve eğlenceli uygulamalarla ziyaretçilere tanıtılıyor.
Festival alanında ilgi gören mekanlarından biri olan İtfaiye’ye ayrılan alanın girişinde, ziyaretçileri, 90 metrelik merdiven aracı karşılıyor. Ziyaretçiler, özgün kıyafetleriyle, Ankara’nın ilk itfaiye teşkilatını temsil eden tulumbacıları, itfaiyenin tarihini anlatan fotoğrafları, araç ve ekipmanları da nostalji köşesinde inceleme fırsatı buluyor.
Stantta kurulan tırmanma duvarı ise çocukların en gözde noktalarından biri… İtfaiye personeli de çocuklara, tırmanmalarında yardımcı olarak, mesleğe sempati duymalarını sağlıyor.
K-9 ARAMA KURTARMA KÖPEKLERİ…
Deprem, göçük gibi olaylarda enkaz altında kalan canlıların yerini tespit ederek kurtarma çalışmalarında en önemli görevi yerine getiren Ankara İtfaiyesi’nin eğitimli K- 9 arama ve kurtarma köpeklerinin denge tahtaları üzerindeki gösterileri ve bakıcısının verdiği komutları yerine getirmedeki yeteneği, izleyicileri şaşırtıyor.
İtfaiye’nin çadırında, farklı aktivitelerle trafik kazasına maruz kalan bir araç enkazı ile içinde sıkışan insanların acil kurtarma operasyonlarında kullanılan kesici, ayırıcı ve kurtarma ekipmanları da sergileniyor.
BELKO ÇADIRINDA BİSİKLETLİ ARABA YARIŞI
BELKO’nun çadırda kurulan bisiklet yarışı düzeneği de ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Bu düzenekte, her bisikletin pedalına bağlanan bir minyatür yarış arabası, yarışmacının pedal çevirmesiyle, pistte harekete geçiyor. Yarışmacının pedal çevirme hızıyla uyumlu olarak, oyuncak araçlar, en hızlı pedal çeviren yarışmacıya birincilik kazandırıyor.
-KIRSAL YAŞAM YANSITILIYOR
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanlığı’nın standı, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Ankara’nın kırsal yaşamına ait güzelliklerin yansıtıldığı stantta çocuklar, hayvanları da yakından tanıma ve sevme fırsatını yakalıyor. Ankara keçisi başta olmak üzere farklı ırklarda koyun, keçi, kuzu, oğlak, inek ve midilliler, çocukların kırsalı tanımasına imkan sağlıyor. Alandaki kıl çadırın içinde arılar bal yaparken, bir akvaryumda sergilenen tatlı su balıkları da ilgi görüyor.
RENKLİ ATÖLYELER…
İpek Böcekçiliği Atölyesi’nde ipeğin nasıl elde edildiği, peynir atölyesinde ise nasıl peynir yapıldığı aşama aşama gösterilirken, kırsalda üretilen yöresel ürünler de ziyaretçilerle buluşuyor.
“Çocuk Köyü”nde düzenlenen bilgi yarışmaları ve çocuk traktörü yarışmalarıyla şenlenen stantta her akşam saat: 20.00’da kaval dinletisinin yanı sıra Ankaralı çobanlar tarafından günboyu “Çoban Çayı” ikram ediliyor.
ALIŞVERİŞ KEYFİ, FARKLI DAMAK TATLARI…
Başkentliler, festival alanında esnaf için ayrılan alanda el sanatlarından, ağaç işlerine, buldan bezi, çeşitli giysilere, çantaya, yöresel ürünlerden oyuncağa kadar birbirinden zengin çeşitteki ürünleri kaliteli ve ucuza alma imkanı buluyor.
Festivalde farklı damak tatlarına uygun lezzetler de ziyaretçilere sunuluyor.
Özellikle ziyaretçiler için keçi sütünden yapılan dondurma, oğlak eti, Karadeniz Bölgesi tatlarından mısır unu, değişik tuz çeşitleri ve çok sayıda farklı lezzetler stantlarda yer alıyor.
TANITIM VE BAĞIŞ STANDLARI…
Festival alanında, her konuda toplumsal faydanın da gözetildiğini gösteren standlara da rastlamak mümkün. Festival alanında; ülkemiz veya dünyada felaketler karşısında dara düşen insanların yardımına koşan Kızılay’ın açtığı kan bağışı standı, başta çocuklar olmak üzere Lösemi hastalarının destekçisi LÖSEV, Otizmli çocukların gelişmesine eğitimine destek sağlayan OTİZM Vakfı, organ bağışı ve benzeri yardımlar için kurulan stantlarla da karşılaşıyoruz.
ANKAPARK’IN TANITIMI…
Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın standında sergilenen ANKAPARK’ın ışıklı maketi, açık alandaki transformers (otorobot), dinozorlar, family coaster gibi ANKAPARK oyuncakları, Ankaralılara tema park keyfini şimdiden yaşatıyor. Özellikle hareketli dinozor maketlerinin ve timsahların bulunduğu alan (dinoland), çocukların büyük ilgisini çekiyor. .
Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın bölümünde en büyük beğeni kazanan noktalardan biri de ziyaretçilerin ibadet ihtiyacı için kurulan, Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin birebir benzeri dev maket oluyor.
Stantta ayrıca Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan “15 Temmuz Şehitler Abidesi”nin de dev maketi ile Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın köylere yapmakta olduğu köy konaklarının, yine gerçek ebadında maketi yer alıyor.
BASIN-YAYIN ÇADIRI”DA NOSTALJİ…
Tanıtım çadırına girişte, Büyükşehir Belediyesi ile Başkentliler arasında köprü görevi gören ve sorunların çözümünde önemli adımların atılmasını sağlayan Alo 153 Mavi Masa’nın hizmetleri tanıtılıyor. Ön kısımda ise Başkan Melih Gökçek önderliğinde Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği büyük projeler ve hizmetlerden dolayı alınan uluslararası ve ulusal çok sayıda ödül ve plaket tanıtıma sunuluyor.
Çadırda meraklıları için özel hazırlanan nostalji köşesinde ise antika niteliği kazanmış eski fotoğraf makineleri, kameralar, film makineleri, televizyonlar, daktilolar, flaşlar, mikrofonlar, çağrı cihazları, hesap makineleri, teypler, pikaplar, müzik dolapları ile eski gazete ve dergiler bulunuyor.
SPOR KULÜPLERİ DE FESTİVAL’DE…
Süper Lig’de mücadele eden Osmanlıspor ve Gençlerbirliği ile bu yıl 1. Lig’e yükselen Ankaragücü’nün stantları da festival alanında, hem kulübün tanıtımını yapıyorlar hem de ziyaretçilere lisanslı kulüp ürünlerinin satışını gerçekleştiriyorlar. Ayrıca Osmanlıspor ve Gençlerbirliği stantlarında 3 penaltı atışını gole çevirenlere forma armağan ediliyor.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ…
Uluslararası Büyük Ankara Festivali’nin düzenlendiği Atatürk Kültür Merkezi alanında güvenlik önlemleri en üst düzeyde sağlanırken, alan 65 kamera sistemiyle gözetim altında tutuluyor.
Festival alanı her gün 12.00 ile 14.00 saatleri arasında tamamen boşatılarak, aramadan geçiriliyor.