Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Manavgat’ta turizmcilerle bir araya geldi. Manavgat ve çevresindeki tüm turizmcilerin katıldığı toplantıda Türel, turizmle ilgili yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi, referandum sürecini anlattı. Başkan Türel, gecen yıl turizm sektörü ve STK’ların önemli kanaat önderleri ile birlikte yurt dışında başlattıkları tanıtım kampanyasından son derece olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi.
GERİ DÖNÜŞ ALIYORUZ
Aynı çalışmaya bu yıl da Frankfurt, Hamburg ve Amsterdam’da aynı ekiple devam ettiklerini anlatan Türel, şunları söyledi: “Yaptığımız çalışmalar Alman turizm endüstrisinin önderlerini çok memnun etti. Bir belediye başkanının kentinin tanıtımı ve turizmle ilgili yurt dışında toplantılar yapmasına ilk kez şahit olduklarını Bakanımızın da bulunduğu bir toplantıda dile getirdiler. Bu yüz yüze temas çok işe yarıyor. Çünkü geçen sene aldığımız geri dönüşlerde, bir baktık Türkiye aleyhine kampanyalar yürüten gazetelerde ufak tefekte olsa son derece müspet haberler çıktı. 17 Temmuz sabahı yani darbe girişiminden 2 gün sonrasında Bild gazetesinde çıkan bir haberde ‘Türkiye’de bir hain darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Ama hayat normal, Alman turistler deniz kıyısında, sabahları denize giriyor, akşamları yemeğini yiyor, gece de diskotekte eğleniyor” diye fotoğraflı bir haber çıktı. Bild’in yayın politikası hepinizin malumu. Yine Avusturya’da Kronen Zeitung yine oda maalesef Türkiye aleyhtarı kampanya yürüten bir gazete, ‘Türkiye’de mini fiyatlarla kaliteli tatil” başlıklı bir haber verdi. Demek ki hani biz de bir laf vardır, ‘yüz yüzden utanıyor’ diye. Onların yayın politikalarını umursamadan karşı karşıya gelip de meramımızı derdimizi onlarla paylaşabiliyorsak bir şekilde geri dönüş oluyor.”
EVET TURİZM KANUNU ÇIKAR
Turizm ajansı kanununun önemine işaret eden Türel, “Bu yasa çıktığında kendi göbeğimizi kendimiz kesmiş olacağız. Merde namerde muhtaç olmadan bu sektör bu kadar büyük bir yatırım ve tanıtım kampanyaları yapıyorsa, bu kanunla o sinerjiyi bir havuzda topladığımızda çarpan etkisi çok daha yüksek olur. Ben o sinerji denilen hani çok entelektüel gibi gözüken kelimeyi şöyle tarif ederim: 2 çarpı 2 eşittir 25 demektir. Veya 15 demektir. Bunu sağlayabiliriz. Yani çarpan etkisini yükseltebiliriz. Baktığımızda her beş yıldızlı otelin neredeyse kendi çapında 1 milyon dolarlık tanıtım bütçesi oluyor. Bunu fuara katılıp yapıyorlar, kataloglara reklam verip yapıyorlar. Bilemediniz 500 bin dolar. Antalya’da 500 tane 5 yıldızlı otel var. 1 milyon dediğimizde 500 milyon dolar arkadaşlar. Ama bunlar parça parça olunca maalesef amaç az olmuyor. İşte o yüzden turizm ajansı kanunu diyoruz. Peki bugüne kadar çıkmadı, bundan sonra çıkar mı? Evet, yani burada tam yerinde evet diyorum, evet çıkar. Evetle çıkar. Çünkü niye? Biz bu kanunu çıkartmaya kalktığımızda bir sürü kurum aman benim gücüm acaba elden gidiyor mu eksiliyor mu diye bir maliyet oluşturuyor. Ankara lobisi devreye giriyor. Biz Antalya lobisi olarak güçsüz kalıyoruz. Ama şimdi eğer devletin üstündeki yükleri azaltarak, devletin bürokrasi hazretlerini daha kolay geçmesini sağlayacak yönetimsel bir yapıya kavuştuğumuzda bu işleri çözmek daha kolay olacak. Bir evet yetecek. Mesele bu kadar basit.”
KRUVAZİYER LİMAN PROJESİNDE BİN YATAKLI OTEL OLACAK
Antalya turizmine büyük katkı sağlayacak Kruvaziyer Liman Projesi’nin bu yıl içinde ihalesini yapabileceklerini belirten Başkan Menderes Türel, “Kruvaziyer Liman Projesi’ni 3 senede planlarını yeni tamamladık. İşte bu yüzden istikrar lazım diyoruz. Daha bugün ÇED Genel Müdürü ile görüştüm halkın katılım toplantısıyla ilgili çok acil karar vermelerini istedim. 17 Nisan’da halkın katılım toplantısı ilanını yaptık. Çünkü ÇED’le ilgili halkın katılım toplantısı yapılmasıyla alakalı kanuni zaruret var. Eski milletvekilimiz, Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan hemen imzalarım dedi. Sağ olsun her konuda her projemize inanılmaz destek veriyor. Kendisini artı 1 milletvekilimiz gibi görüyoruz. Yine en büyük şansımız Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu. Dolayısıyla bu süreçleri aşıyoruz ama 3 sene bitti daha hala ihale safhasına gelemedik. Bu yıl içerisinde Kruvaziyer Liman’ın ihalesini yapabiliriz. Mayıs ayında Miami ile kardeş şehir protokolü imzalayacağız. Orada bu kruz firmaları ile birtakım toplantılar planlıyoruz. Limanın içinde bin yataklı da bir otel olacak. Denize sıfır Lara plajında. 30 bin metrekarelikte bir ticari alan var. Yatırımcı arayışındayız buradan duyurulur” diye konuştu.
MANAVGAT KOKUYORDU
16 Nisan’daki referandumun devletin yönetim biçimiyle ilgili olduğunu vurgulayan Başkan Türel, “Benzer bir reformu ben Ankara’dayken Büyükşehir Yasası’yla da yapmıştık. Yasa Manavgat’a ve diğer ilçelere senelerdir yapılamayan hizmetleri yapmak içindi. 2014 Mart’ında göreve geldiğimizde hatırlayın arıtmalar kapasitesini doldurmuş Manavgat kokuyor, Manavgat nehri pislikten geçilmiyordu. Biz Büyükşehir Yasası’nı yerel yönetimleri daha da güçlendirmek suretiyle en ücra köşelere hizmet yapabilmek adına meclise getirdik ve geçirdik. Bugün duyduğunuz bütün yalanlar ve iftiralar o gün de söylendi. Bu Büyükşehir Yasası bu ülkeyi 30 eyalete bölüyor, ülkeyi bölücülük operasyonudur dediler. Hızını alamayan Antalya’dan Manavgat’a hizmet mi gidermiş bile dedi.”
MANAVGAT’A 3 YILDA 400 MİLYONLUK YATIRIM
Manavgat’ın denizini derelerini lağımdan kurtardıklarını söyleyen Türel şöyle devam etti: “O yılı Allah bir daha bana göstermesin. Arıtma yok, kapasitesini doldurmuş, pis su havuzlardan taşıyor, dereye gidiyor. RTL elinde kamera ile derenin başında bekliyor, arkadaşlarımız aman RTL’ciler haber yapmasın diye uğraşıyor. Denize en büyük sermayemiz, pisliği nasıl derede tutarız da denize göndermeyiz planları ile bir kriz yönetimiyle denizi kurtarmaya çalıştık ve kurtardık. O seneyi atlattık ama bir Allah bilir bir ben bilirim nasıl atlattığımızı. Çok kısa sürede arıtmalarımızı yaptık, hem Kumköy’de hem Manavgat’ta, ikisi 70 milyon TL. Büyükşehir Yasası’ndan önce 14 ilçesine 539 köye İl Özel İdaresi’nin yaptığı toplam yatırım yıllık 10 milyon liraydı. Bizim Karayolları ile birlikte sadece Manavgat’a 3 senede yaptığımız toplam yatırım 400 milyona yakın. Biz neden Büyükşehir Yasası dedik, yerel yönetim reformu yaparak kurumsal güçlenmeyi sağlayıp bu hizmetleri yapabilmek için. Ama bugün ne ile suçlandıysak o gün de aynı şekilde suçlandık. 3 seneye baktığımızda ne bölündük, ne parçalandık, ne de Cumhuriyet elden gitti.”