KADİFE DEVRİMLE GELEN ÖZGÜRLÜK
1968’de patlak veren olaylarla Prag Baharı olarak bilinen reformuyla ün yapan Prag, Doğu Bloğu’nun çökmeye başladığı 1989 yılındaki kadife devrimle de komünist hükümetten kurtuldu ve 1993 yılında Çekoslovakya tarihe karıştı. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti olmak ülke topraklar ikiye bölündü. Prag o tarihte Çeklerin başkenti oldu. Eski bir Doğu Bloğu kenti olan Prag’ın Bohamya kristalleri de çok meşhurdur.
SANAT KÖPRÜSÜ…
Prag’da gezilip görülebilecek yerlerin başında Charles Köprüsü geliyor. 14.yy ortalarında Bohemia Kralı ve Kutsal Roma İmparatoru IV. Charles tarafından Charles Üniversitesi kurulmuş. Vitala Nehri’nin üzerinde bulunan ve turistlerin en çok ilgisini çeken Charles Köprüsü de İmparator IV. Charles’ın kente kazandırdıkları arasında yer alıyor. Bugün bir bakıma sanat köprüsü haline gelen bu mekan üzerinde barok sitilinde 30 heykel bulunuyor. Kentin iki yakasını birbirine bağlayan köprü adeta açık kültür sanat merkezi olarak görev yapıyor.
BOMBALANMAYAN KENT:
Prag bölgede yaşanan uzun savaşlarda hiç bomba atılmamış bir yerleşim olarak biliniyor. Sadece yanlışlıkla Charles Köprüsü’ne düşen bombası sayılmazsa, kentin eski dokusunun bu yüzden daha bir özenle korunduğu anlaşılıyor. Kentteki Barok ve Gotik tarzı yapıların yanı sıra Kubik binalara rastlamak da mümkün. Bugün bir AB kenti olan Prag’da modern mimariyi yansıtan yeni yapılara rastlamak da mümkün. Prag’a iki saat mesafedeki kralın banyosu olarak bilinen Karlovy Vary kaplıca merkezi de gezilip görülecek yerlerin başında geliyor.