Salı, Eylül 26, 2023
spot_img
Ana SayfaKent Haberleriİzmir İzmir Doğal Yaşam Parkı

İzmir Doğal Yaşam Parkı

Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak 1937 yılında Kültürpark içerisinde 18 dönüm alanda kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürüldü.
İzmir Doğal Yaşam Parkı yapım çalışmaları 2006 yılında başladı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarıyla iki yıl içinde hizmete alındı.
Hayvanların, doğal ortamlarına yakın barınaklarında özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir’in cazibe merkezlerinden biri haline geldi. İzmir Doğal Yaşam Parkı, 425 bin metrekare alan üzerinde 125’ten fazla türde 1500’e yakın hayvanı ve 240’den fazla bitki türünü bünyesinde barındırıyor. Hayvan sayıları ve çeşitliği artarken, ziyaretçilerin refahı ve özellikle çocukların eğitimleri konularında parkta yeni çalışmalar da yürütülüyor.
81
İzmir Doğal Yaşam Parkı açıldıktan kısa bir süre sonra Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) adaylık başvurusunda bulundu. Geçirdiği inceleme ve denetimlerden sonra 3 Nisan 2011 tarihinde EAZA’ya tam üye oldu. EAZA,41 ülkeden 345 üyesi ile, biyoçeşitliliğin tehlike altında olduğu ve canlı türlerinin tükendiğine dikkat çekerek, hayvan türlerinin korunması konusunda kampanyalar yürütüyor.
BARINAKLARIMIZ
-Gölet (Kuğular, Kazlar, Ördekler, Su kuşları)
-Mirket ve Yer Sincabı
-Gine Domuzları
– Koati (yeni tür)
-Pelikanlar (Ak pelikan ve Tepeli pelikan)
-Tavus Kuşları ve Sülünler
-Afrika Savanı (Zürafalar, Zebralar, Su aygırları, Nyala, Deve kuşları)
-Çocuk Hayvanat Bahçesi (Pony atlar, Cüce keçiler, Kamerun koyunları, Tavşanlar, Tavuklar, Hindiler, Kaplumbağalar)
-Ceylanlar
-Ala Geyikler
-Yaban Keçileri
-Kızıl Geyikler
-Develer
-Kanatlı Barınağı – Aviary (Su kuşları, Ördekler, Leylekler, İbisler,  Keklikler)
-Yırtıcı Kuşlar (Kartallar, Şahinler, Akbabalar, Baykuşlar)
-Haflinger Atları
-Papağanlar
-Kurtlar
-Ayılar
-Sırtlanlar
-Vaşaklar
-Maymun Adaları (Monalar, Velvetler, Siyah Makaklar ve Halka kuyruklu lemurlar)
-Asya Filleri
-Tropik Merkez (Yılanlar, Kertenkeleler, Timsahlar, Kaplumbağalar, Koi balıkları, Macawlar, marmosetler ve meyve yarasaları)
-Pumalar
-Aslanlar
-Kaplanlar
İzmir Doğal Yaşam Parkı
TROPİK MERKEZ
Tropik yağmur ormanlarına özel ortalama 26 oC sıcaklığı ve %70 nem koşullarının oluşturulduğu 2 bin 345 m2’lik merkezde, sürüngenler, timsahlar, kaplumbağalar, papağanlar, koi balıkları, marmoset, meyve yararası  ile tropik bitkiler bulunuyor.
BÜYÜK GÖLET ve SULAK ALANLAR
Fıskiyeler, mini şelaleler, adacıklar ve etrafında bulunan yeşil alanlaı, içinde beyaz, siyah kuğular, ördekler ve kazlarla, küçük bir habitat niteliği taşıyan 8 bin 450 m2’lil alana sahip büyük göletin yanı sıra; küçük bir gölet ile barınak çevresindeki göletler doğal yaşamın sulak alanlarını oluşturuyor. Büyük göletin hemen kıyısında yer alan Kuğulu Kafeterya’da parkın keyfini çıkararak dinlenebilirsiniz.
KOATİ BARINAĞI
Bünyemize 2013 yılında katılan Koati’ler  için 280 m2 barınak yapılmıştır. 4 birey olarak gelen koatilerin yeni doğumlarla birlikte sayıları 13’e çıktı.
AFRİKA SAVANI
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın merkezinde çalı ve ağaç kümelerinin yer aldığı Afrika Savanı olarak tanımlanan 18 bin m2’lik alanda; zürafalar, zebralar, su aygırları, nyalalar ve deve kuşları doğal savanlardaki gibi bir arada yaşamlarını sürdürüyor.
ASYA FİLLERİ
Nesilleri doğada tehlikede olan Asya fillerinden, Begümcan ve Winner ile Türkiye’de doğan ilk fil olan “İzmir”, 15.000 m2 açık ve 550 m2 kapalı alanda yaşamlarını sürdürüyor.Yıllarca Fuar Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan ve 2007’de hayatını kaybeden Pak Bahadur için oluşturulan anıt mezar da Asya filleri barınağının karşısında yer alıyor.
KANATLI BARINAĞI – AVIARY
Ağlarla izole edilmiş 3 bin m2 alan içinde, ziyaretçilerin hayvanlarla hiç bir engelle karşılaşmadan dolaşabildiği, bitki örtüsü ve havuzu ile kanatlı hayvanların ideal yaşam ortamlarına yakın bu barınakta ördek ve sülürn ttürleri, tavus kuşları, leylekler, ibisler bulunuyor.
PAPAĞAN BARINAĞI
Diğer kanatlı barınaklarında olduğu gibi dışarıdan ağlarla izole edilmiş, 600 m2 alan içinde amazon, cennet. kakadu ve ara papağanları diğer türlerdeki papağanlar yaşamlarını sürdürüyor.
YIRTICI KUŞLAR BARINAĞI
Kaya kartalları, baykuş, şahin, kızıl şahin ve kızıl akbabaların 2 bin m2’lik dört bitişik alanda doğal ortamlarına yakın bir habitat içinde; yaralanarak tedavi edilen ancak yeniden yaban hayatta yaşama şansları olmayan yırtıcı kuşlar barındırılıyor. Yeniden yaban hayata katılabilme şansı olanlar ise İl Orman Bölge İzmir İl Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde yaban hayata kazandırılıyor.
VAŞAK – SIRTLAN – AYI – KURT BARINAKLARI
Sırtlan barınağı yanında vaşaklar için yeni yapılan 550 m2’lik alanın yanı sıra, büyük kediler barınağıyla benzer özelliklere sahip, 3650 m2 açık alanda sırtlanlar, 3550 m2 alan içinde ayılar ve 2000 m2 açık alan içerisinde kurtlar, kayalık, gölet yaşamlarını sürdürüyor. Hayvanlarımız için özel hazırlanan barınaklar içinde kayalıklar, göletler ve bitki örtüsü doğala en yakın biçimde oluşturuldu.
Sırtlan barınağında 2010 yılında Türkiye’nin ilk benekli sırtlan yavrusu dünyaya geldi. 2011 yılında ise benekli sırtlanlarımız ilk kez ikiz benekli sırtlan yavrularını doğurdu.
MAYMUN ADASI
6600 m2 toplam açık alan içinde oluşturulan adacıklarda vervet ve mona maymunları, siyah makaklar barındırılmaktadır. Maymun adaları su ile çevrili olup içinde hoş vakit geçirebilecekleri tırmanma ve oynama alanları mevcuttur. Uygun olmayan hava koşullarında maymunlar 134 m2’lik kapalı bölümlere alınıyor.
Tropik Merkez’de yaşayan Halka Kuyruklu Lemurlar, Maymun Adası karşısında 2013 yılında  yapımı tamamlanan 800 m2lik yeni barınaklarında yaşamlarını sürdürüyor.
RUMİNANT BARINAKLARI
KIZIL GEYİK – ALA GEYİK – DEVE – CEYLAN VE YABAN KEÇİSİ
Tamamı birbirinden bağımsız olan barınaklarda geyikler ve develer için 4000’er m2 yaban keçileri için 3000 m2 ve ceylanlar için 3500 m2’lik alanda doğal ortamlarına uygun barınaklar bulunuyor.
KAPLAN – ASLAN – PUMA BARINAĞI
Kaplan, aslan, puma türleri için üç ayrı açık alan ve her bir hayvanın ayrı tutulduğu kapalı bir alan bulunmaktadır. Kaplan için 3600m2, aslan için 3550m2, puma için ise 2000 m2 açık alan ve 277 m2 kapalı alan oluşturuldu.
Dış barınakların kenarlarında göletler meydana getirildi. Açık alanlarda ise kayalık ve yükseltiler yaratılarak, hayvanların doğal ortamlarına yakın habitatların oluşturulması amaçlanmıştır.
Gezi güzergahı üzerinde oluşturulan özel bölgelerdeki cam duvarlar ile Doğal Yaşam Parkı ziyaretçilerinin hayvanları daha yakından izleyebilmeleri de sağlanmıştır.
Yeni Barınaklar Ekleniyor
Parka, yapımı tamamlanan vaşak barınağı gibi, zürafa şemsiyesi, fil ve maymun oyuncakları, yırtıcı kuş tünekleri, açık barınak alanları gölgelikleri tropik merkez şelalesi ve gezinti yollarına ahşap köprüler ekleniyor.
ÇOCUK HAYVANAT BAHÇESİ
Parkımızın en sevimli yerlerinden olan ve çocuklar için özel olarak hazırlanan en sevimli bölümü Çocuk Hayvanat Bahçesi’nde çiftlik hayvanlarımız bulunuyor. Cüce keçiler, Kamerun koyunları, tavşanlar, güvercinler, çeşitli tavuk ırkları, hindi, kangal köpeği ve eşek ile kara ve su kaplumbağaları yaşamını sürdürüyor. Çocuklar bakıcılarımızın gözetiminde beslenme saatlerinde keçi ve atları besleyerek, hayvanlarla bir arada olabiliyor. Okullar, randevu ile Çocuk Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret edebiliyor.
YABAN HAYATINA SAHİP ÇIKIYORUZ
Kliniğimizde, İzmir Doğal Yaşam Parkı bünyesindeki hayvanların sağlıkla yaşamlarını devam ettirmeleri için koruyucu hekimlik çalışmalarının yanında, hastalanan ve yaralanan yaban hayvanlarımızın tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca doğada bulunan, Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından veya bilgisi dahilinde parkımıza getirilen yaralı ya da hasta yaban hayvanlarının da tedavilerini yaparak, onları yeniden doğal ortamlarına bırakılıyor. Yaban hayatta yaşamını sürdüremeyecek durumda olanlar ise parktaki barınaklarda yaşamlarını sürdürüyor.
Hayvan mutfağımızda yaban hayvanlarımız için ayrı ayrı oluşturduğumuz EAZA standartlarındaki beslenme programları ile sağlıklı beslenmelerini sağlanıyor.. İhtiyacımız kadar hayvan yiyeceğini depolarımızda bulunduruyor, hayvanları her zaman doğal hayatta beslendikleri yiyeceklerle ve taze gıda ile besliyoruz.
Atölyemizde barınaklar, yaban hayvanları ve ziyaretçiler için ihtiyaç duyulan araç, gereç ve malzemelerimizi hazırlıyoruz. Yine alanda ihtiyaç duyulan bakım onarım çalışmaları atölye ekibimizce gerçekleştiriliyor.
EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ
Eğitim birimimizde, parkta çalışanların eğitimleri geçekleştiriliyor. Ayrıca, eğitim salonumuzda, internet sitemizdeki randevu formunu doldurarak randevu alan okul ve gruplar için yaban hayvanları, doğal hayatın korunması, hayvanat bahçeleri ve görevleri ile park hakkında bilgilerin verildiği seminerler yürütülüyor. Ayrıca hem ziyaretçilerimiz hem de yaban hayvanlarımızın parkta hoşça vakit geçirmeleri için özel etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Hayvanlar için düzenli olarak davranış zenginleştirme çalışmaları yapılıyor. Eğitim ve etkinliklerimiz hakkında ayrıntılı bilgiye sitemizden erişerek, randevu ile katılınabiliyor.
Eğitim Salonunda, zaman içerisinde hayatını kaybeden hayvanlarımıza ait iskeletlerin, deri, post, boynuz, tüy, yumurta ile karapaks gibi diğer materyallerinden oluşuturulan sergi alanı ile, gelecekte hayata geçirilmesi planlanan “Zooloji ve İskelet Müzesi” projesinin temelini oluşturuldu.
Alanın tamamına yerleştirilen panolar ve yönlendirme tabelaları ile ziyaretçilerimiz alandaı rahatça gezebildikleri gibi, Doğal Yaşam Parkı yaban hayvanları ve hayatı hakkında bilgilere kolayca erişebiliyor.
Kafeteryalarda Dinlenebilir, Hediyelik Eşya Dükkanı’nı Ziyaret Edebilirsiniz…
İşletmesi Grand Plaza A.Ş. tarafından yapılan Kuğulu Kafeterya ve Develi Kafeterya’da ziyaretçilerimiz için dinlenme olanağı ve Bahadır Hediyelik Eşya Dükkanı’nda ise parkımızla ilgili hatıra niteliği taşıyan hediyelik eşya alışveriş olanağı bulunuyor.. Çocuklarımız da 4 ayrı noktadaki çocuk oyun alanlarında eğlenebiliyor.
ULAŞIM
Sasalı’da yer alan İzmir Doğal Yaşam Parkı’na Karşıyaka Vapur İskelesi’nden kalkan 777, Çiğli Aktarma Merkezi’nden kalkan 751 numaralı otobüsler ile ulaşabilir.
Çevre Otoyolunu kullanacak ziyaretçilerimiz Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametinde (Sanayi içerisine girmeden) hiçbir yöne sapmadan ilerlediklerinde Sasalı ve İzmir Doğal Yaşam Parkı tabelalarıyla karşılaşacaklardır.
Çiğli ya da Karşıyaka istikametinden gelen araçlar da yine Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametine döndüklerinde İzmir Doğal Yaşam Parkı yönlendirme tabelaları görebilir.
AÇILIŞ KAPANIŞ SAATLERİ
İzmir Doğal Yaşam Parkı 365 gün, haftanın 7 günü 09:00’da ziyarete açılır.
Yaz aylarında hafta içi 18.30 hafta sonları 19.30, kış aylarında ise her gün 16.30’da ziyarete kapanır.
Havaların erken kararması nedeniyle açılış kapanış saatleri kışın erkene alınmaktadır.
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın güncel açılış kapanış saatleri için, http://www.izmirdogalyasamparki.org.tr anasayfasına bakabilirsiniz.
GİRİŞ ÜCRETLERİ
Öğrenci girişi : 1 TL
Tam girişi : 3 TL
Çarşamba ve Cuma günleri okul ziyaretlerinde öğrencilerden ve öğretmenlerden ücret alınmamaktadır.
0-6 yaş gurubu çocuklardan ücret alınmamaktadır.
İzmir Doğal Yaşam Parkı’na girişler gişelerden alınan “park jetonu” ile yapılmaktadır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Telefon : 0.232 327 39 00 – 0.232 327 30 16
Faks : 0.232 327 37 87
Adres : İzmir Doğal Yaşam Parkı Ahmet Piriştina Caddesi Sasalı – Çiğli – İzmir
İzmir Doğal Yaşam Parkı ile ilgili her türlü güncel bilgiye http://www.izmirdogalyasamparki.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
RELATED ARTICLES
spot_img

Diğer Haberler