Cumartesi, Mart 25, 2023
spot_img
Ana SayfaKent HaberleriBursa2. Akıllı Belediyecilik zirvesi Bursa'da başladı

2. Akıllı Belediyecilik zirvesi Bursa’da başladı

Marmara Belediyeler Birliği’nin, BALKANTÜRKSİAD, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı işbirliğinde düzenlendiği 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi, Bursa’da başladı. Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, daha iyi, daha kaliteli bir şehir yaşamının ‘akıllı şehir’ kavramıyla birçok noktada kesiştiğini belirterek, “Akıllı şehirler, ancak akıllı belediyecilik hizmetleri ile hayata geçirilebilir” dedi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sağlık kavramının; ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olma hali olarak tanımlandığını belirterek, bu her üç kavramında da doğrudan belediyecilik hizmetleriyle bağlantılı olduğunu kaydetti.

Marmara Belediyeler Birliği’nin, şehirlerin teknolojiye ve güncel gelişmelere uyum sağlamak için ihtiyaç duydukları çözümler ile geliştirilen teknolojik yenilikler tanıtılması amacıyla bu yıl ikincisi düzenlendiği Akıllı Belediyecilik Zirvesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde başladı. BALKANTÜRKSİAD, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen zirveye balkan ülkelerinden de 25 belediye başkanı ve yerel yöneticiler katıldı. Belediyelerin teknolojik gelişmelere ve çağın gereklerine uygun enformatik donanıma sahip olmalarını ve hizmet kalitesinin arttırılmasını hedefleyen zirvenin açılış töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Murat Gürbüz ile AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun da hazır bulundu.

Akıllı belediyecilik uygulamalı şart

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, modern şehir yaşamının her geçen gün milyonlar için daha cazip hale geldiğini ve şehirler çekim merkezleri olduğunu söyledi. Bugün itibariyle dünya nüfusunun yüzde 54’ünün kent yaşamını tercih ettiğini ve 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 75´inin şehirlerde yaşayacağının tahmin edildiğini belirten Başkan Altepe, “Bugün geldiğimiz noktada şehir yönetimlerinin sorumlulukları, cevaplaması gereken sorular, çözmesi gereken sorunlar da bu nüfusla birlikte artıyor. Daha iyi, daha kaliteli bir şehir yaşamı ‘akıllı şehir’ kavramıyla birçok noktada kesişiyor. Bu kavram şehirlerin tüm o karmaşası, sorunları arasında çözüm ağlarıyla parlıyor. Akıllı şehirler, ancak akıllı belediyecilik hizmetleri ile hayata geçebilecek projelerdir. Akıllı bir şehir, şehre dair ve küresel sorunlara hızlı bir şekilde yanıt vermelidir. Ulaşımı, enerjiyi, sağlık hizmetlerini ve atıkları dijital teknolojilerden istifade ederek yönetmeliyiz. Bu hizmetleri sürdürebilir ve verimli bir şekilde sunmalıyız” dedi.

Mevcut altyapılar yaşlanıyor

Tüm bu hizmetler üretilirken, insan faktörü asla ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Altepe, hizmetin kim için üretildiğinin unutulmamasına değindi. Yerel yöneticilerden talep edilen hizmet ve kalite beklentisi her geçen gün artarken mevcut alt yapıların da yaşlandığını dile getiren Başkan Altepe, “Bbu karmaşık ağı doğru yönetmek zorundayız. Fakat bunu yönetirken hayatı durdurma lüksümüz yok. Bunun için yapmamız gereken şey doğru planlama. Şehirler, yeni teknolojilerle ve içgörülerle sistemlerini, operasyonlarını ve hizmet sunumlarını dönüştürmek zorunda. Yüksek kaliteli bir yaşam ve canlı bir ekonomik iklim sunanlar, şehirler arası rekabette öne çıkacaklar, çekim merkezi olacaklar. Sosyal teknolojileri kullanarak vatandaşla daha etkili bir iletişim kuracaklar. İleri görüşlü liderler, kısıtlı bütçe ve sınırlı kaynaklara rağmen hedeflerini yüksek tutacaklar, zorlukları fırsata çevireceklerdir” diye konuştu.

Akıllı şehir teknolojilerine 40 milyar dolar

Artık bilgiye sahip olmanın tek başına yeterli gelmediğine değinen Başkan Altepe, “Bu bilginin anlamlı bir şekilde biçimlendirilmesi ve entegre edilmesi ayrıca, bilişim teknolojilerinin fırsatlarla beraber ortaya çıkardığı tehditlerin de iyi yönetilmesi gerekir. Bunun için de gelişen teknolojiyle paralel olarak etkili yöntemler arayışı içindeyiz. 2016 yılında akıllı şehir teknolojileri için dünya genelinde 40 milyar dolar harcanacağı tahmin ediliyor. Biz Marmara Belediyeler Birliği olarak belediyecilikte yeni teknolojilerin kullanımını desteklemeye 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi ile devam ediyoruz. Dünya değişiyor, değişen dünyayla birlikte teknoloji de müthiş bir hızla gelişiyor. Hızı gittikçe artan teknolojik gelişmelere ve uygulamalara uyum sağlamak için çalışıyoruz. Bu çalışmalarda özel sektörü çözüm ortağı olarak görüyoruz. Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nde yurt dışında teknolojinin desteğiyle inovatif hizmetler sunan belediyeler de aramızda. Bu vesileyle balkanlardan, kardeş topraklarımızdan gelen Evlad-I Fatihan’a da hoş geldiniz diyorum. Bu tür buluşmalar karşılıklı ilişkileri ve şehirleri geliştiriyor. Akıllı belediyecilik zirvesi ile başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, ülkemizdeki tüm belediyelere, kamusal hizmet üretirken teknolojinin akıllı kullanımı ile fark yaratacakları hizmetleri buluşturacağımız bir platform olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Gelecek vizyonu sağlıklı verilerle belirlenir

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da sağlık kavramının; ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olma hali olarak tanımlandığını belirterek, bu her üç kavramında da doğrudan belediyecilik hizmetleriyle bağlantılı olduğunu vurguladı. Yerel yöneticilerin ‘şehirlerin hekimi’ olarak kenti geleceğe taşıma adına yapacakları çalışmalarda akıllı belediyecilik uygulamalarının büyük önem taşıdığını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, “Şehirde kaç engelli var. Engellilik durumları nedir. Yaşlı nüfusu, hangi yaş gruplarında kaç çocuk var ve hangi hastalıkları geçirmişler. Bu gibi verileri güvenilir bir şekilde toplayan yerel yönetimler, Bakanlık olarak bizim en güçlü partnerimiz oluyor. Örneğin 100 bin kişilik bir mahalle veya ilçede tüketilen su miktarı, suyun kalitesi, bireysel tüketim gibi verilerin hesaplanması çok önemli. Sağlıklı veri akışı ve verilerin akılcı değerlendirilmesi sayesinde bir şehrin gelecek vizyonu belirlenir. Biz Sağlık Bakanlığı olarak teknolojiyi en iyi şekilde kullanan birimlerden biriyiz. Uygulamaya giren e-nabız’la birlikte artık bir vatandaşımız sağlığıyla ilgili tüm verileri artık cebinde taşıyabiliyor. Ne zaman ameliyat olmuş, hangi ilaçları kullanmış. Halkımız istediği zaman istediği kişiyle bu bilgileri paylaşabilecek. Hayatı kolaylaştıran çözümlerin ve teknolojik gelişmelerin yerel yönetim uygulamalarına da aktırılması açısından bu zirveyi çok önemsiyorum” dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Murat Gürbüz de 155 ülkede yaşayan 6 milyondan fazla vatandaşa yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, kurumun faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Aytuğ Onur da Balkan ülkeleriyle ilişkilerin sürdürebilir hale getirilmesi adına çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.

2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi, açılış konuşmalarının ardından ‘Akıllı Şehir, Akıllı Belediyecilik nedir’ konulu oturumla başladı.

RELATED ARTICLES
spot_img

Diğer Haberler