Çarşamba, Eylül 27, 2023
spot_img
Ana SayfaKent GezginiMudanya: Bursa’nın Zeytin Kokulu Arka Bahcesi

Mudanya: Bursa’nın Zeytin Kokulu Arka Bahcesi

Yeşil Bursa’nın tıpkı kendi gibi en yeşil ilçelerinden biridir şirinlik muskası Mudanya. Tarihi değerler ve doğal güzellikler iç içe geçmiştir burada. Zeytinin anavatanı olan Mudanya kalabalıktan, gürültüden, egzoz dumanından uzak, sakin ve telaşsız bir yerdir. Burada ne yeşil hasrettir maviye, ne mavi hasrettir yeşile. Doğanın en güzel, en çarpıcı renkleri uyum içindedir. İstanbul’a feribotla 75 dakikalık mesafede, Bursa’ya da sadece ve sadece 28 kilometre uzaklıktadır. Hafta sonu için en güzel kaçamak noktalarından biridir Mudanya.

Zeytin bahçeleri, Rumlardan kalma evleri, sevimli çarşısı, komşuluk ilişkilerinin devam ettiği mahalleleri, hoşsohbet esnafı, sahilde sıra sıra dizilmiş balıkçıları, tarihin gölgesindeki eserleri, miskin sokak kedileri, uçsuz bucaksız mavisi ve göz alabildiğine uzanan yeşili ile masal kapısının ardındaki büyü gibidir Mudanya. Her şeyi geride bırakıp, bir mola vermek ve sıfırlanmak isterseniz en doğru adreslerden biridir Bursa Mudanya.

Mudanya Gezilecek Yerler

Mudanya Rum Mahallesi: Mudanya’nın en dikkat çeken ve en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biridir Rum Mahallesi. İtalyan mühendis Piçiretu tarafından tasarlanmıştır burası. Yüzyıllık konakları ve sokakları ile tarihin tozlu sayfalarını aralamanıza yardımcı olur. Bu renkli mahallenin tüm sokakları denize açılmaktadır ve şahane bir manzaraya sahiptir. Gezi boyunca fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmayın ve gördüğünüz tüm güzellikleri fotoğraflayın.

Mudanya Apostoloi Kilisesi: Mudanya’nın tarihine ışık tutan değerlerden biridir 18. yüzyılda, Bursa Metropoliti döneminde yapılmış olan Apostoloi Kilisesi. Aydınpınar Köyü’nde yer alır ve 1922 yılında camiye çevrilmiştir. 1980 yılına kadar da camii olarak kullanılmıştır. Kesme taş ve tuğladan yapılmış olan kiliseyi mutlaka gezi listenize eklemelisiniz.

Mudanya Hasanpaşa Hamamı: Bölgedeki günümüze kadar ulaşan eserlerden biridir 400 yıllık bir tarihi olan Hasanpaşa Hamamı. Mudanya’nın Hasanbey Mahallesi’nde yer alır. Buram buram tarih kokan hamamın belediye tarafından restore edilerek kültür merkezi olması planlanmaktadır. 400 yıl öncesine kısa bir yolculuk yapmak ve tarihin tozlu sayfasını aralamak isterseniz Hasanpaşa Hamamını gezi listenize eklemelisiniz.

Trilye: Mudanya’nın rengine renk, güzelliğine güzellik katan yerlerden biridir çarpıcı güzelliği, çam ormanları ve zeytin bahçeleri ile dikkat çeken Trilye. Rumlardan kalma cumbalı evleri, salaş balık restoranları, tüm misafirperverlikleri ile bahçelerine çay içmeye davet eden sıcakkanlı insanları, iki lafın belini kırabileceğiniz köy kahveleri, minnak çarşısı ve huzur kokan atmosferi ile aklınızı başınızdan alacak Trilye.

Diğer Gezilecek Yerler: Mudanya Kemerli Kilise, Zeytinbağı Kapanca Limanı, Dereköy Kilisesi, Zeytinbağı Fatih Camii, Aya Yani Manastırı, ve Mudanya Mütareke Evi gezi listenize eklemenizi önerdiğimiz yerlerden bazıları.

Mudanya Yapılacak Şeyler

Bisiklet Gezisi: Mudanya tatilinize renk katacak birçok aktivite vardır. Bisiklet gezisi ise en çok tercih edilen aktivitelerden biridir. Çam ormanları, zeytin bahçeleri ve sahilde pedal çevirirken zaman ve mekan kavramını unutacaksınız. Rüzgar, dalga sesleri peşinizden gelecek ve kafanıza takılan her şey ama her şey çok gerilerde kalacak.

Rakı – Balık: Bursa Mudanya sahilindeki birbirinden güzel restoranlarda yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biridir rakı – balık. Hem şık, hem salaş bu restoranlarda leziz mezelerden tadıp, taze balık yiyerek, bol buzlu rakınızı eşsiz manzaraya karşı yudumlayabilirsiniz. Bir de fonda Zeki Müren, Müzeyyen Senar çalıyorsa daha başka ne istenir ki? Afiyet olsun

Doğa Yürüyüşü: Mudanya sahilinde ya da denize açılan sokaklarında uzun uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Yorulduğunuzda bir ağaç gölgesinde ya da bir bankta mola verip, dalgaların, rüzgarın sesini dinleyip, ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Köy Kahvesinde Mola: Mudanya – Trilye ve civarında şirin mi şirin, salaş köy kahveleri vardır. Genellikle yerli halkın takıldığı bu kahvelerde mola verip, iki lafın belini kırabilirsiniz. Böylece hem yöreye dair bilgileri ilk ağızdan dinler, hem de misafirperver insanlarla tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Mudanya otellerinde ve Mudanya pansiyonlarında konaklarken çam ağaçlarının mis gibi kokusuna ve dalga sesine uyanacaksanız sabahları. İşte tam da o an zaman dursun isteyeceksiniz.

Mudanya Alışveriş

Mudanya’nın renkli ve cıvıl cıvıl çarşısında gezerken kendinizi kaybedecek ve zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Küçük butiklerin, mağazaların ve takı tezgahlarının yer aldığı çarşıda alışveriş için birçok seçenek bulacaksınız.

Ben her Mudanya’ya gittiğimde zeytinyağı, ev yapımı salça, köy peyniri, zeytin ve köy ekmeği alırım mutlaka. Benim gibi sadece yeme – içme ile bozmadıysanız aklınızı yöresel kıyafetlerden ve hediyelik eşyalardan da satın alabilirsiniz.

Mudanya Ne Yenir? Ne İçilir?

Mudanya’ya geldiyseniz sahilde yan yana dizilmiş restoranlardan birinde oturup, taze balık yemeden dönmeyin. Tabii sadece balık çeşitleri değil mezeler, zeytinyağlılar, salatalar, sebze yemekleri ve tatlılar da aklınızı başınızdan alacak.

Ayrıca buraya sadece kahvaltı yapmak için bile gelinebilir çünkü zeytinyağının baş tacı olduğu sofrada leziz kahvaltılıklarda süsler sofrayı. Köy peynirleri, reçeller, tereyağı, dalından koparılıp sofralarda yerini alan domates – salatalık, dumanı üstünde tüten köy ekmeği ve ev yapımı salça ile unutamayacağınız bir kahvaltı sofrası sizi bekliyor.

Tülin KILIÇ

 

 

RELATED ARTICLES
spot_img

Diğer Haberler