Yabancı turistlerin Türkiye’yi hayal etme nedenlerinden biridir bozkırın gölgesindeki Kapadokya. Yüzyıllara meydan okuyan tarihi değerlerin ve doğal güzelliklerin eşsiz uyumundaki bölge sürprizlerle dolu bir masal gibidir. Bambaşka bir dünyanın kapılarını aralayan yeraltı şehirleri, görür görmez büyüleyen Peri Bacaları, renkli gün batımları, enfes şarapları, yöresel yemeklerle süslenmiş otantik restoranları ve mistik atmosferi ile doğal bir film platosu gibidir Kapadokya.
Özellikle sabah erken saatlerde yürüyüşe çıkarsanız, gökyüzünü renklendiren yüzlerce balonu görünce nefesiniz kesilecek ve kendinizi rüyada gibi hissedeceksiniz. Peri Bacaları’nın arasından süzülen balonlar, kızıla çalan gökyüzü ve uçsuz bucaksız bozkırın güzelliği birleşince seyrine doyum olmaz bir manzara çıkıyor karşınıza. Beyaz atlar ülkesi, rengarenk balonlarla süslenmiş gökyüzü ile tüm mevsimlerin gözdesidir Kapadokya Bölgesi.
Kapadokya Gezilecek Yerler
Paşabağ Rahipler Vadisi: Kesinlikle ve kesinlikle Kapadokya’da en çok etkilendiğim yer oldu Paşabağ Vadisi. Hangi çağda olduğunuzu, zamanı unutturan bir yer burası. Şapkalı peri bacalarının en ilginç örneklerine rastlarsınız Zelve Vadisi’ne yakın mesafede olan Paşabağ’da. Geçmişte bu bölgeyi rahipler ve din adamları kayalara oydukları odalarda inzivaya çekilmek için kullanmışlar.
Uçhisar: Kapadokya Bölgesi’nin en yüksek yeridir Uçhisar. Geçmişte burası korunmak amacıyla kale olarak kullanılmış. Kapadokya’yı kuş bakışı seyredebileceğiniz, tüm bozkıra hakim olacağınız Uçhisar, tüm albenisi ile bekliyor ziyaretçilerini.
Avanos: Bölgedeki en dikkat çeken yerlerden biridir. Avanos bir çok çanak çömlek atölyesine ev sahipliği yapmaktadır. Kaynağını Kızılırmak’ın yağlı kil topraklarından alan çömlekler yüzyıllardır bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biridir. Tarihi Hititler dönemine kadar uzanan çarkla yapılan çömlekler dışında Avanos; ipek ve yün halıları, dağlarının eteklerinde yetişen bal tadında üzümleri ve bu leziz üzümlerden yapılan şarapları ile de meşhurdur. Hazır buraya gelmişken çömlek yapımını izleyin, hatta sizde yapmayı deneyin.
Ihlara Vadisi: Kapadokya’nın doğal güzelliklerini en yakından izleyebileceğiniz yerdir Ihlara Vadisi. Upuzun merdivenlerden inerek ulaşırsınız ama çok keyifli bir yoldur. Nefes kesen doğası, vadi içine oyulmuş kiliseleri, Melendiz Çayı’nın çarpıcı görüntüsü ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında gelir Ihlara Vadisi.
Ürgüp: Ürgüp’te beni en etkileyen yer ‘’Temenni Tepesi’’oldu. Tüm bölgeye tepeden bakan manzarası, şirin çay bahçesi ve orada yediğim enfes gözleme ile hafızama kazınan yerler arasında geldi burası. Tepeden çarşıya inerken sağlı sollu göreceğiniz hediyelik eşya dükkanlarına uğramadan dönmeyin.
Göreme: Zambak ve menekşelerin arasından süzülen vadide yer alan Göreme, kartpostal gibi bir güzelliğe sahiptir. Burası bölgedeki en hareketli, en renkli ilçedir. Birbirinden güzel Kapadokya otellerinin birçoğu bu bölgede yer alır. Ama en çok turist çeken yeri kesinlikle ‘Göreme Açık Hava Müzesi’dir.
Kapadokya’da Yapılacak Aktiviteler
Balon Turu: Kapadokya’ya geldiyseniz, balon turuna mutlaka zaman ayırmalısınız. Hatta yapılacak listenizin en başına yazmalısınız. Tabii biraz uykunuzdan feragat etmeniz gerekecek. Uykunuza kıyın ve günün ilk ışıkları ile beraber balondan çarpıcı güzellikteki vadiyi izleyin. Gezi boyunca zaman ve mekan kavramını yitirip, bulutların üzerinde uçuyormuş hissine kapılacaksınız.
Zamantı’da Rafting: Bölgenin en özel yerlerinden biri olan Zamantı’da rafting turu gezinize renk katabilir. Gezi boyunca kanyonun masmavi sularını, coşkulu şelaleleri ve eski su değirmenlerini keşfedin.
Fotoğraf Turu: Şüphesiz ki bu coğrafya da yapılacak en keyifli aktivitelerden biridir fotoğraf turu. Yeraltı şehirleri, kiliseler, camiler, peri bacaları, doğal güzellikler ve yüzyıllara meydan okuyan eski evler kadrajınıza girmek için sabırsızlanıyor.
Kapadokya’da Alışveriş
Kapadokya’da alışveriş yaparken gördüğünüz seçenekler arasında kendinizi kaybedebilirsiniz. Çarşıda sıra sıra dizilmiş dükkanlardan, butiklerden, tezgahlardan her keseye ve her zevke uygun hediyelikler bulabilirsiniz. Rengarenk ipek ve yün halılar, şaraplar, çanak – çömlekler, heykeller, yöresel kıyafetler, kabak çekirdeği, Kapadokya bebekleri, taş oyma kapı süsleri ve çörekotlu yağlı peynirler en sık tercih edilen hediyelikler arasında geliyor.
Kapadokya Ne Yenir? Ne İçilir?
Kapadokya Bölgesi’nin en meşhur, en damak tadınızı kışkırtacak lezzetleri arasında; çömlek fasulyesi ve testi kebabı geliyor. Avanos’ta üretilen testilerin içinde sunulan kebabının tadını ömrünüz boyunca unutamayacağınıza eminiz. Dana testi, kuzu testi ve vejetaryen testi olmak üzere 3 şekilde sunuluyor.
Sadece yöresel yemekler değil, Türk ve dünya mutfaklarından seçeneklerde var Kapadokya restoranlarında. Özellikle Kızılırmak Nehri üzerinde ve Asma Köprü’nün girişinde sağlı sollu birbirinden güzel restoranlar mevcut.
Tülin KILIÇ