Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 2014 – 2019 dönemiyle ilgili proje tanıtım toplantısında, Bursa’nın dünya kenti olmasını hedeflediğini ve Bursa’ya hizmet için büyük heyecan duyduğunu söyledi.
Bursa’da 2. kez ‘Büyükşehir Belediye Başkanı’ olarak hizmete aday olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘Daima Bursa Daima Hizmet’ fikriyle 2014 – 2019 dönemi projelerini açıkladı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Bursa sevdasını anlatarak başlayan Başkan Altepe, “Bursa’mız özellikli bir kent. Bu kentte yaşamak şans, yöneticilik yapmak ise bambaşka bir onurdur. Bu şehirde 30 yılı aşan siyasi hayatımla hizmet ettim. Bursa’ya hizmet ettik, eserler ürettik. Bir dönem daha bu göreve talibiz. Halkımızın onayıyla yeniden seçildiğim takdirde, Bursa’da bir ilki yaşamış olacağız. Bursa’mız, insanımız ve ülkemiz için hayırlı olsun” diye konuştu.
Bu dönem 17 ilçeyle 2 milyon 100 bin olan nüfusun 2 milyon 800 bine çıktığını belirten Başkan Altepe, “Çözülemeyen hizmetlerin çözülmesi için uğraşıyoruz. Artık dünyada kentler yarışıyor. Biz de Bursa olarak yerimizi iddialı bir şekilde alıyoruz. Avrupa şehirleriyle yarışmak hedefimiz, hedefe daha çok ulaşmak için yerel yönetimlerin daha da etkili olması da talebimiz” dedi.
“Altyapımız hazır”
Başkan Altepe, Bursa’da yeni dönemde öncelikli olarak turizm odaklı çalışacaklarını kaydederek, “Sahillerle ilgili yetki bizde olsun, çevre ile ilgili yetki bizde olsun istiyoruz. Eğitim kurumları, hastaneler ve şehir polisinin belediyelere devredilmesini istiyoruz. En iyi yönetim, yakından yönetim. Dünya kenti hedefine Bursa olarak katılımcı, şeffaf ve hızla ulaşmayı istiyoruz” diye konuştu.
Yaklaşık 2,5 yıldır yapılan çalışmalarla önemli projelerin hazırlıklarını yaptıklarını belirten Başkan Altepe, “Kentimizin geleceğine yönelik yapılan projelerle, yeşile, tarihi kültürel mirasa, tarım, turizm ve ticaret kenti olmayı hedefliyoruz. Bölgesinde öncü çağdaş ve lider kenti oluşturmak belirlediğimiz hedef… Bursa’mızın bir sanayi, üretim, turizm kenti olması konusunda da altyapımızı hazırladık” şeklinde konuştu.
Yatırım önceliği turizmde
Başkan Altepe, bu dönemde yatırımlarını ‘turizm kenti Bursa’ hedefiyle başlatacaklarını anlatarak, 115 km’lik sahillerin düzenleneceğini, tüm sahillerde uygun yerlere tesisler kurulacağını ve restorasyonların yapılacağını söyledi. “Sahillerde yapılacak çok iş var” diye Başkan Altepe, “Uluabat, Kocadere, Eşkel Esence, Kumyaka Marina ve Tirilye sahilleri gibi bakir yerlere başta plajlar ve sosyal tesislerin düzenlenmesi ile restorasyon çalışmaları yapacağız. Mudanya Güzelyalı sahil bandı, Kurşunlu Liman Kent projesi, Gemlik sahillerinin düzenlenmesi yapılacak. Gemlik Kumla sahilleri ve Karacaali Narlı sahilleri de yatırım bekliyor. Öte yandan Uluabat Eko-Turizm projesi, Gölyazı, Arkeopark’ı kapsayan projeyi gerçekleştireceğiz. Karacabey Longoz Ormanları, İznik Gölü Rekreasyon Projesi de Bursa’mızın turizmini canlandıracak. Büyükşehir ile birlikte İznik Gölü de canlanmış olacak” dedi.
Bursa’nın bir termal şehri olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa’da kür merkezi olacak. Mustafakemalpaşa Tümbüldek kaplıcaları, dağ ılıcaları için de projelerimiz var. Uludağ, dünyanın en güzel dağı. Sadece Oteller Bölgesi değil, Alaçam kış sporları merkezi gibi tüm alanlar yatırım bekliyor. 13 km’lik hatla hem Uludağ’daki atıkların aktarılması hem de Uludağ’a enerji transferi sağlayacağız. Uludağ’da krater göller de değerlendirilerek turizme kazandırılacak. Bakacak’ın ardından yeni seyir terası yapacağız. Bursa’nın turizm kenti olması yolunda butik oteller ve pansiyonların da yapımını gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
Tarih gün yüzüne çıkacak
Bursa’nın kabuk değiştirdiğini anlatan Başkan Altepe, sokak düzenlemeleri ve cephe ıslahları ile de fark atacaklarını kaydetti. İstanbul’un gölgesinde kalmak yerine Bursa’nın faaliyetlerini İstanbul ile birlikte sürdürmesi için çalışmaların yapılacağını belirten Başkan Altepe, tarih projelerini de anlatarak, “Tarih başkenti Bursa’da Orhangazi parkında düzenleme, çarşılarımızın işlevini geliştirmek, surlarla ve suriçi odaklı çalışmalarla tarihi değerleri kalkındıracağız. Mevcut tarihi eserleri ayağa kaldırdık ama Bey Sarayı’nı da ortaya çıkaralım istiyoruz. Bu yüzden Orduevi’nin yapılmasına da biz destek olacağız. Bursa artık kendini ispat etti. Tophane Parkı da düzenlenecek. Tüm Tophane yamaçları Bursa’ya yakışan bir görünüme kavuşturulacak. Bursa Mevlevihanesi de ihaleye çıkma aşamasında” dedi.
Bursa’nın müzeler konusunda da tüm Anadolu’ya yardımcı olduğunu anlatan Altepe, teleferik, tarım, göç tarihi müzesi, hava müzesi ve Osmanlı tarihi müzesi gibi kapsamlı müzelerin de kente kazandırılacağını, Büyükşehir’in elinin İznik’in tarihine de değeceğini kaydetti. Çanakkale Kireçtepe şehitliğinin düzenleneceğini belirten Altepe, Arkeopark’ın da bu yaz hizmete açılacağını söyledi.
Bursa sporda da lider
‘Spor kenti Bursa’ hedefiyle tüm bölgelere spor tesisi kazandırdıklarını anlatan Başkan Altepe, “Büyükşehir Stadyumu ile Türkiye’nin en güzeli stadı, dünyanın en güzel statlarından biri Bursa’da yapılıyor. Biraz geç oluyor ama en ufak borcumuz yok. Bursa güzel bir esere kavuşuyor” dedi.
Spora desteğin süreceğini, dağ ilçelerine de yüzme havuzu yapılacağı örneğiyle anlatan Başkan Altepe, “Herşeyiyle altyapısını tamamlamış bir şehir, Bursa. buz hokeyi salonu, atletizm salonu, tenis stadı… Marka kentlerde ne varsa Bursa’da da o olacak. Bursa’nın imajı arttı, ne yapsak az. Allah Türkiye’yi nazardan korusun… Sporcu kamp eğitim merkezinden tüm kulüplerin sporcuları yararlanabilecek. Atlı sporlar tesisini şehre kazandıracağız. Tüm ilçelere yüzme havuzları yapacağız. Nilüfer’de Osmangazi’de ne varsa, Harmancık’ta da Keles’te de o olacak. Gençlerimizin ve 7’den 77’ye her insanın spor yapması için tesisler kazandırıyoruz” diye konuştu.
Ulaşıma pratik çözümler geliyor
Kentin en önemli sıkıntılarından olan ulaşıma da vizyon katacak projelerini anlatan Başkan Altepe, raylı sistemlere ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Bursa’nın raylı sistemlerin merkezi olduğunu anlatan Başkan Altepe, “Kütahya, İzmir araçlarını bizden alacak. Kalitesiyle ünü Avrupa şehirlerini aşan Bursa, Çin’den dahi uygun teklif verdi. Bursa’da üretilen araçlar dünya piyasalarına hakim olacak” dedi.
BursaRay Görükle’ye ulaşacak
Görükle’nin içinde kadar raylı sistemin gideceğini belirten Başkan Altepe, “Bursalıların hızlı trene metroyla ulaşması için Balat istasyonundan metroya ulaşım imkanı verilecek. Mudanya ve Gemlik’ten Balat Hızlı Tren İstasyonu’na bağlantı sağlanacak. Bursa’nın caddeleri raylarla döşenince de dumansız, kokusuz, pırıl pırıl araçlar caddelerimizde dolaşacak. Kent Meydanı – DOSAB arasının T1 hattıyla bağlanması, Yeşil – Çekirge, Beşevler Sanayi’ye kadar giden metro hattı, eski gemlik yolu demiryolu hattı gibi yeni tramvay hatlarımız da sisteme alınacak. Aynı zamanda Mudanya ile Güzelyalı arasındaki sahilde de bir tramvay hattı, vatandaşlara hizmet verecek” diye konuştu.
Kent Meydanı kavşağının yeni dönemde ilk kazmanın vurulacağı çalışmalardan biri olduğunu söyleyen Başkan Altepe, Beşyol, Buttim, Panayır kavşaklarıyla Yalova Yolu’nda büyük hareketin başladığını vurguladı. Demirtaş, Geçit ve Hal kavşaklarının da bu dönemde gerçekleştirileceğine işaret eden Başkan Altepe, “Bursa’da bu dönemde hep yapılamayanları yapmaya gayret ettik, bundan sonra da kentin ihtiyaçlarına cevap verecek çalışmalar sürecek” dedi.
“Bursa, güçlü bir şehir”
Teleferiğin kapasitesinin 12 kat arttığına ve teleferiğin şehir merkezine ineceğine dikkati çeken Altepe, “Mudanya’dan gelen bir vatandaş Bursaray’a binerek başka araç kullanmadan Uludağ’a gidip dönebilecek. Yeter ki İstanbul’u buraya çekelim… BUDO var, helitaksi var, deniz uçağı var… Kim ne isterse o Bursa’da var. Belediyenin amacı para kazanmak değil ekonomiyi canlandırmaktır. Sonuçta Bursa ve Türkiye kazanıyor. Bursa bu ulaşım projeleriyle ilk kez farkediliyor. Bursa, güçlü bir şehir, herşeyi yapabilir. Hedefimiz dünya şehri Bursa’yı oluşturmaktır” şeklinde konuştu.
Bursa Hava Yolları konusunda da Türk Hava Yolları ile ortak sistem kurmak istediklerini anlatan Başkan Altepe, kent içinde 7 katlı otoparklar, bisiklet parkları ve bisiklet yolları, yürüyen yollar ve yürüyen merdivenler oluşturulduğunu, sağlıklı bir şehir için insanları yürümeye teşvik etmek istediklerini anlattı.
Çevre altyapı yatırımlarında da dere ıslah projeleri, Yunuseli kanalı, atıksu arıtma kolektörleri, online atıksu arıtma sistemi, deniz kirliliğiyle mücadele, Gemlik Orhangazi çöp alanları, atık bırakma tesisi, hafriyat depolama alanlarının park alanlarına dönüştürülmesi, arıtma atık suyu çamuru yakma tesisi ve yenilenebilir enerji kaynakları yatırımları gibi yatırımlarını olduğunu anlatan Başkan Altepe, kırsal kalkınmayı da hedeflediklerini anlattı.
Kırsal kalkınma Büyükşehir ile sağlanacak
Başkan Altepe, yeni dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin 120 milyon TL’nin kırsala ayrılacağını kaydederek, “Tesisler kurulup mümkünse tersine göçü hedefliyoruz. Herkes yerinde otursun. Süt ürünleri tesisinin ardından et ve et ürünleri tesisi, zeytincilik faaliyetlerinin ve sebze ve meyveciliği destekleyeceğiz. Artık üreticimizin de yanında Büyükşehir Belediyesi var. Biz zor olan işleri yapalım, şehrimizin çehresini değiştirelim. Vatandaşımız kazansın… Bursa kırsal kalkınmada da öncü olacak. 35-40 dönümlük bir alanda Osmanlı Köyü kurularak, örnek bir turizm bölgesi oluşturulacak. Macera parkları da turizme yönelik projeler arasında olacak. Kırsal kesimdeki yaylalar ve mağaralar da değerlendirilecek. İlçelerdeki cephe düzenlemesi meydanların ve parkların oluşturulması, itfaiye teşkilatları, çevre ilaçlama çalışmaları ve hayvan barınakları düzenlemeleri, evde hasta bakım merkezi, mobil eğitim projeleri, BUSMEK kursları, lojistik köy, Yıldırım Et Balık alanına alışveriş merkezi projeleri de kente değer katacak” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm atağı
Bilim ve teknoloji merkezinin de Türkiye’de ve hatta Avrupa’da örneği olmayan bir proje olduğunu anlatan Başkan Altepe, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ise Sıcaksu kentsel dönüşümünün şehrin merkezinde önemli bir dönüşüm olacağını söyledi. Yalova Yolu’nda yaklaşık 1 milyon metrekare alanın Büyükşehir Belediyesi ile Osmangazi Belediyesi işbirliğine dönüştürüleceğini belirtti. Aynı zamanda Santral Garaj çevresi kentsel dönüşümünün de yapılacağını vurgulayan Altepe, yeşil alan rekreasyon projelerinin de yapıldığını, Hayvanat Bahçesi’nin modernize edildiğini, kent merkezindeki Hüdavendigar Parkı’nın da önemli projeler arasında olduğunu söyledi. Atatürk Stadyumu alanı ve yakın çevresi kentsel tasarım projesi hakkında talepleri aldıklarını bildiren Başkan Altepe, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nun 5 bin kişi kapasiteli projenin uygulanacağını, engelliler merkezi, hasta yakınları oteli, gençlik merkezleri, alkol ve madde bağımlıları için merkez oluşturulacağının altını çizdi.
Bursa’nın vizyonuyla ilgili kesitler sunduğunu anlatan Başkan Altepe, “Burada söylemediğimiz çok proje var. Bursa ve Bursalılara hizmet için büyük heyecan duyuyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Bursa’yı dünya kenti seviyesine ulaştırmak istiyoruz. Herşey Bursa için” dedi.
Arınç’tan Altepe’ye övgü
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da konuşmasında, “Başkanı çok başarılı bulduğumu söylüyor ve bütün bu projeleri de layıkıyla gerçekleştireceğini biliyorum. Büyük bir ilgiyle takip ettik, 1,5 saat boyunca nefes almadan kendilerini dinledik. Daha geniş bakılsa projelere, sanıyorum 3 saati bulan bir sunum olurdu. Bütün bu projelerin önümüzdeki 5 yılda başlayıp biteceğini veya başlayıp devam edebileceğini düşünüyorum” dedi.
“Altepe’nin karşısına ‘adayım’ diye çıkmazdım”
Başkan Altepe’ye konuşmasıyla destek veren Başbakan Yardımcısı Arınç, “Belediyeler, insanın olduğu her yerde görev almalıdırlar. Şehirler bütünşehir olunca büyükşehirlerin yetkileri ve sorumluluk alanları genişledi. Merkezde ve ilçelerde ziyaretler yaptığımda gördüm ki orada Büyükşehir’in katkısıyla önemli işler yapılmış. Dünkü ziyaret ettiğim İznik’te tesislerin yüzde 70’ten fazlasının Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yapıldığını görmüştüm. Bursa Büyükşehir Belediyesi, yasadan önce kendisini görevli saymış ve hizmet götürmüş. Yapılması gereken de budur. Bursa artık ulaşım, kültür ve tarih varlıklarımızı Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz ellerinden geldiğince ortaya koyuyorlar. Başkanımız heyecan sahibi. İşin delisi olursanız günde 24 saat kendinizi bu işle özdeş hale getirirseniz başarılı olursunuz. İşinizi severseniz, başarılı olursunuz. Resmi devlet memuru olayıyla bakarsanız, başarılı olamazsınız. Halk bu kadarını beklemiyordur bile, anket yapsanız, insanlar yaşadıkları çevrelerde günlük hayatlarında en çok ihtiyaç duydukları konuyu konuşurlar. Büyük bir mercek içinde büyük vizyonda çalışınca bu işler olur. Ben şahsen, Recep Altepe’nin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olduğu bir kentte karşısına aday olarak çıkmazdım” diye konuştu.
“Bursa, bu projelerle dünyanın büyük kentleriyle yarışıyor”
Bursa’da bulduğum insan varlığını ve kaliteyi başka yerde bulamadığını samimiyetle anlatan Arınç, “Marka şehirler haline gelmeliyiz. Pek çok yerde bu hizmetlerin yüzde biri bile yok. İnsanların mutlu olması için daha ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz, önemli olan yapılan işler değiştirmek değil, daha iyisini yapabilmektir. Bursa, bu projelerle Türkiye’nin bir kentiyle değil, dünyanın büyük kentleriyle yarışıyor. İnsanlar mutlu, huzurlu ve güvenlik içinde yaşamalı. Başkan Altepe, çok heyecanlı, hevesli, kabına sığamayan bir insan. Ben belediyeciliği pek bilmem ama yapılan işleri takdir ederim. Önümüzde çok az bir zaman kaldı, bugün gözüküyor ki seçimin kazananı belli. Önemli olan kendi rekorunu egale etmektir. Başkanımızın ömrü Melih Gökçek’in belediye başkanlığı kadar uzun olsun… Altepe üç dönem yaparsa bu işi devretmeli ki yeni arkadaşlara yer açılsın” şeklinde konuştu.